6 mituri despre vaping si dispozitivele de vapat
2022-09-20 16:44
În timp ce se fac mulți pași în direcția renunțării la fumat, utilizarea dispozitivelor de vaping și a țigărilor electronice crește vertiginos. Acesta este și principalul motivul pentru care există un număr atât de mare concepții greșite și mituri despre dispozitivele de vapat.
Mituri despre vaping pe care probabil le-ai auzit si tu
Ținând cont de faptul că vapingul a prins amploare la noi în țară abia în ultimii ani, nu este deloc surprinzător că există o mulțime de concepții greșite despre acesta. Este adevărat că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, însă în comparație cu fumatul clasic, sunt mult mai puțin dăunătoare. Iată mai jos 6 mituri despre care sigur ai auzit și tu.
Țigările electronice au efecte nocive la fel ca și cele din tutun
Aproape 4 din 10 fumători și foști fumători cred în mod eronat că nicotina este substanța cea mai nocivă din țigară și că aceasta este direct legată de bolile asociate fumatului. Adevărul este că nicotina este doar motivul pentru care oamenii devin dependenți, iar gudronul este substanța chimică cu adevărat nocivă pentru sănătate. Vaporii țigării electronice nu conțin gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai dăunătoare elemente ale fumului de tutun.
Tinerii care folosesc ţigări electronice sunt predispuşi să devină fumători ai țigărilor clasice
Cele mai recente studii în domeniu nu au identificat nicio dovadă până în acest moment care să susțină îngrijorarea precum că țigările electronice pot împinge tinerii să devină fumători de țigări clasice. Sondajele efectuate în Marea Britanie arată că tinerii experimentează cu țigările electronice, dar utilizarea regulată este limitată la cei care nu fumau țigări clasice înainte. Totuși, tendințele de utilizare a țigărilor electronice sunt în continuare monitorizate alături de cele ale fumatului clasic.
Țigările electronice nu te ajută să te lași de fumat
Să renunți la fumat este un proces dificil, însă nu este imposibil și cu siguranță este mai ușor atunci când ai cu ce să înlocuiești gestul. Un studiu important din Marea Britanie publicat în anul 2019 a constatat că o țigară electronice a fost de două ori mai eficientă în a ajuta fumătorii să renunțe, comparativ cu cei care au ales terapia cu substituție de nicotină. Ambele grupuri au primit sprijin specializat, iar cei din grupul cu țigări electronice au avut scăderi semnificativ mai rapide ale tusei și ale mucoasei declanșate de țigări.
Expunerea la vaporii de țigară electronică este la fel de dăunătoare precum fumatul pasiv
În ceea ce privește fumatul pasiv, dovezile sunt clare. Fără doar și poate este nociv, motiv pentru care legea interzice fumatul în locurile publice. Aceste reglementări nu vizează însă și vapingul, iar fiecare organizație este liberă să își facă propriile politici privind utilizarea țigărilor electronice pe spațiul ei.
Lichidele țigărilor electronice sunt de obicei compuse din propilenglicol și/sau glicerină, arome și nicotină, iar spre deosebire de țigările clasice care ard tutunul, vaporii expirați nu afectează persoanele din jur.
Aromele pentru țigara electronică sunt dăunătoare sănătății
Una dintre cele mai întâlnite preocupări se referă la aromele utilizate și la conținutul acestora. Și este foarte bine să fie așa, întrucât nu toate lichidele care există pe piață sunt de calitate. Un aspect foarte important atunci când alegi să folosești o țigară electronică este să acorzi o atenție sporită ingredientelor pentru a te asigura că sunt “curate” și nu conțin ingrediente precum sucraloza.
Produsele de vaping nu sunt reglementate, deci nu sunt bune
Cel mai probabil, când vapingul a fost comercializat pentru prima dată, existau puține reglementări în vigoare, însă în acest momentul nu mai este așa. Orice produs de acest tip este reglementat și monitorizat. În Uniunea Europeană, toate produsele de vaping trebuie să aibă TPD, iar instituțiile în măsură pot aplica oricând standarde suplimentare.
Se poate spune ca vapingul este sanatos?
Categoric cel mai sănătos este să nu fumezi și să nu vapezi. Totuși, dacă alegi să o faci, ia în calcul faptul ca vapatul este cu 95% mai puțin nociv decât fumatul țigărilor clasice. Țigările electronice încălzesc nicotina extrasă din tutun pentru a crea aerosolii inhalați, însă țigările obișnuite conțin aproximativ 7000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice, așa cum este cazul gudronului.
Onepuff: dispozitivul de vapat care îți permite libertatea de a experimenta senzații noi, cu riscuri reduse
One Puff este un dispozitiv de vapat de unică folosință, gata încărcat și umplut cu lichid cu diverse arome delicioase. 600 de puff-uri într-un design original, ergonomic și fără butoane. Accesoriul cu care sigur oricine se diferențiază în mulțime.
One Puff înseamnă investiție în calitate, research și mix de ingrediente optim, design, materiale și lichide de top. Lichidul din țigara electronică One Puff conține propilenglicol, glicerină vegetală, nicotină, arome naturale și artificiale și nu conține sucraloză. Nicotină eliberată per doză este de 20 Mg/Ml, iar device-ul asigură până la 600 de puffs fără a necesita încărcare.
Țigările electronice și țigările clasice nu sunt la fel, nu funcționează pe același principiu și nu ar trebui tratata ca atare. Este important să înțelegem diferențele și să ne informăm din surse de încredere. Țigările electronice nu sunt complet lipsite de riscuri, însă prezintă categoric o nocivitate scăzută.
mituri vaping | tigara electronica | tigara electronica de unica folosinta | vaping